de cat somn ai nevoie

De cât somn ai nevoie?

Adulții sănătoși au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte. Bebelușii, copiii mici și adolescenții au nevoie de și mai mult somn pentru a le permite creșterea și dezvoltarea.

Cunoașterea recomandărilor generale pentru cât de mult somn aveți nevoie este un prim pas. În continuare, este important să reflectați asupra nevoilor dumneavoastră individuale pe baza unor factori precum nivelul de activitate și sănătatea generală. Și, în cele din urmă, desigur, este necesar să aplicați sfaturi pentru un somn sănătos, astfel încât să puteți beneficia efectiv de noaptea completă de somn recomandată.

Timp de somn recomandat în funcție de grupa de vârstă

Grupă de vârstăInterval de vârstăOrele de somn recomandate
Copil4-12 luni12-16 ore (inclusiv somnul de somn)
Copil mic1-2 ani11-14 ore (inclusiv somnul de somn)
Preşcolar3-5 ani10-13 ore (inclusiv somnul de somn)
Vârsta școlară6-12 ani9-12 ore
Adolescent13-18 ani8-10 ore
Adult18 ani și peste7 ore sau mai mult

Diferite grupe de vârstă au nevoie de cantități diferite de somn. În fiecare grup, ghidurile prezintă un interval recomandat a duratei de somn pe noapte pentru persoanele sănătoase. În unele cazuri, dormitul cu o oră mai mult sau mai puțin decât intervalul general poate fi acceptabil în funcție de circumstanțele unei persoane.

Recomandările de somn pentru nou-născuți nu sunt disponibile, deoarece nevoile de somn în această grupă de vârstă variază foarte mult și poate varia de la 11 ore până la 19 ore pe o perioadă de 24 de ore.

Cât de mult somn este cu adevărat necesar?

Aceste instrucțiuni servesc ca regulă de bază pentru cât de mult somn au nevoie bebelușii, copiii și adulții recunoscând în același timp că cantitatea ideală de somn poate varia de la persoană la persoană. Unii oameni au nevoie de mai mult sau mai puțin somn în fiecare noapte decât cei reflectați în intervale.

A decide cât de mult somn aveți nevoie înseamnă să luați în considerare starea generală de sănătate, activitățile zilnice și tiparele tipice de somn. Câteva întrebări pe care le ajutați la evaluarea nevoilor individuale de somn includ:

 • Ești productiv, sănătos și fericit pe șapte ore de somn? Sau ai observat că ai nevoie de mai multe ore de somn pentru a intra în viteză mare?
 • Aveți probleme de sănătate coexistente care ar putea necesita mai multă odihnă?
 • Ai un nivel ridicat al cheltuielilor zilnice de energie? Practicați frecvent sport sau lucrați într-un loc de muncă cu forță de muncă intensivă?
 • Activitățile tale zilnice necesită vigilență pentru a le face în siguranță? Conduceți în fiecare zi și/sau utilizați utilaje grele? Vă simțiți vreodată somnolent când faceți aceste activități?
 • Te confrunți sau ai antecedente de tulburări de somn?
 • Depindeți de cofeină pentru a vă ajuta să treceți ziua?
 • Când ai un program deschis, ai tendința de a dormi mai mult?

Puteți folosi răspunsurile la aceste întrebări pentru a vă concentra pe cantitatea optimă de somn.

Faceți din somn o prioritate

Odată ce aveți un obiectiv de somn pe noapte bazat pe orele de somn de care aveți nevoie, este timpul să începeți să planificați cum să faceți acest lucru realitate.

Începeți prin a face din somn o prioritate în programul dvs. Aceasta înseamnă să bugetezi orele de care ai nevoie, astfel încât munca sau activitățile sociale să nu schimbe cu somnul. În timp ce scurtarea somnului poate fi tentant în acest moment, nu dă roade pe termen lung, deoarece somnul este esențial pentru ca tu să performați cât mai bine, atât mental, cât și fizic.

A dormi mai mult este o parte cheie a ecuației, dar rețineți că nu este vorba doar despre cantitatea de somn. Somnul de calitate contează și el și este posibil să obțineți orele de care aveți nevoie, dar să nu vă simțiți împrospătat, deoarece somnul este fragmentat sau nerestaurator. Din fericire, îmbunătățirea setării dormitorului și a obiceiurilor legate de somn este o modalitate stabilită de a vă odihni mai bine. Exemple de îmbunătățiri includ:

 • Îmbunătățirea igienei somnului , care include respectarea aceluiași program de somn în fiecare zi, chiar și în weekend
 • Practicați o rutină relaxantă înainte de culcare pentru a adormi mai ușor
 • Alegerea celei mai bune saltele care este de susținere și confortabilă și echiparea acesteia cu cele mai bune perne și lenjerie de pat .
 • Minimizarea potențialelor perturbări de la lumină și sunet, optimizând în același timp temperatura dormitorului
 • Deconectarea de la dispozitivele electronice precum telefoanele mobile și laptopurile timp de o jumătate de oră sau mai mult înainte de culcare
 • Urmăriți-vă cu atenție aportul de cofeină și alcool și evitând consumul în orele înainte de culcare

Dacă sunteți părinte sau îngrijitor, multe dintre aceleași sfaturi se aplică pentru a ajuta copiii și adolescenții să aibă cantitatea de somn recomandată. Adolescenții în special se confruntă cu o serie de provocări unice de somn pentru a obține somnul de care au nevoie .

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei vă confruntați cu simptome precum somnolență semnificativă în timpul zilei, insomnie, crampe la picioare, sforăit sau alt simptom care vă împiedică să dormiți bine, trebuie să consultați medicul primar sau să găsiți un specialist în somn pentru a determina cauza de bază.

Puteți încerca să utilizați jurnalul nostru de somn pentru a vă urmări obiceiurile de somn. Acest lucru vă poate oferi informații despre tiparele și nevoile dvs. de somn. De asemenea, poate fi util să aduci cu tine la medic dacă ai probleme de somn în curs de desfășurare.

Staff Editorial
Te-ar putea interesa